Ünnepi tálalás?

Ünnepi tálalás?

Cikkünkből megismerheted az ünnepi tálaláshoz elengedhetetlen szabályokat
profi karácsonyi teríték összeállításához!

 

Minden konyha más és más, de egy közös bizonyára mindegyikben akad: egy lelkes kukta,
alárendelve az adott menüsor követelményeinek.


Karácsonykor a hangulat megteremtésének épp oly elengedhetetlen része az ünnepi lakoma megalkotása, 
mint a dekoráció, az ajándékok vagy a karácsonyfa díszítés. Arról azonban már kevesebb információ lát napvilágot,
hogy ez mennyi kötelezettséget von maga után és milyen kimerítő odaadást igényel a kivitelező részéről:
kezdve az ideális fogások összeállításától, egészen a tálalás végletekbe nyúló részletességéig.

Nem véletlen, hogy minden házigazda már az adventi időszakkal párhuzamosan megkezdi az előkészületeket.

 

Fontos azonban figyelembe vennünk néhány szempontot, amely nem csak a kezdő konyhatündérek életét könnyítheti meg: Ahhoz, hogy elképzeléseinket pontosan tudjuk átültetni a valóságba az első és legfontosabb lépés,
hogy gondoljuk végig a munkafolyamatok menetét, hány vendégre számíthatunk és hány fogást tervezünk tálalni?

Mivel otthonunkat ünnepi köntösbe bújtattuk, a teríték hangulatjegyeiben nem érdemes túlzásokba esni.
Elég, ha egy-egy apró díszt, akár gyertyát helyezünk el az asztalon, amely harmonizál az összhatással.

 

A kifinomult tálalás alappilléreként a következő alapelveket érdemes megjegyezni:
 

  • Az evőeszközöket balról jobbra (villa, kés, kanál), kívülről befelé haladva helyezzük el.

  • A kés éle a tányér felé fordítva áll.

  • A szilárd ételek a bal, az italok jobb oldalon; a kenyér, saláta balra a villánál,
    az italok pedig jobbra a kés és a villa felett helyezkednek el.

  • A desszertvilla a steakvilla és a tányér között vagy a tányér felett van.

  • A szalvéta a villa alatt, vagy mellette található.

  • Több pohár esetén háromszög formát érdemes felállítani a jobb oldalon.

 

 

Továbbá egyszínű asztalterítő és szalvéta használatát javasoljuk a letisztult megjelenés érdekében. Ügyeljünk rá, hogy ne csak mutatós, praktikus is legyen az asztalnemű összeállítása, a tömött asztal előbb-utóbb borogatáshoz vezet majd.

 

Törekedjünk rá, hogy egységes legyen az étkészletünk. Lehetőleg szimplán fehér tányérokat, fém evőeszközöket és áttetsző poharakat válasszunk, de tartsuk szem előtt, az ünnep valódi értékeit, a szeretteink körében töltött időt.

 

Keresés

Menü
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.