Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ünnepi tálalás?

Ünnepi tálalás?

Cikkünkből megismerheted az ünnepi tálaláshoz elengedhetetlen szabályokat
profi karácsonyi teríték összeállításához!

 

Minden konyha más és más, de egy közös bizonyára mindegyikben akad: egy lelkes kukta,
alárendelve az adott menüsor követelményeinek.


Karácsonykor a hangulat megteremtésének épp oly elengedhetetlen része az ünnepi lakoma megalkotása, 
mint a dekoráció, az ajándékok vagy a karácsonyfa díszítés. Arról azonban már kevesebb információ lát napvilágot,
hogy ez mennyi kötelezettséget von maga után és milyen kimerítő odaadást igényel a kivitelező részéről:
kezdve az ideális fogások összeállításától, egészen a tálalás végletekbe nyúló részletességéig.

Nem véletlen, hogy minden házigazda már az adventi időszakkal párhuzamosan megkezdi az előkészületeket.

 

Fontos azonban figyelembe vennünk néhány szempontot, amely nem csak a kezdő konyhatündérek életét könnyítheti meg: Ahhoz, hogy elképzeléseinket pontosan tudjuk átültetni a valóságba az első és legfontosabb lépés,
hogy gondoljuk végig a munkafolyamatok menetét, hány vendégre számíthatunk és hány fogást tervezünk tálalni?

Mivel otthonunkat ünnepi köntösbe bújtattuk, a teríték hangulatjegyeiben nem érdemes túlzásokba esni.
Elég, ha egy-egy apró díszt, akár gyertyát helyezünk el az asztalon, amely harmonizál az összhatással.

 

A kifinomult tálalás alappilléreként a következő alapelveket érdemes megjegyezni:
 

  • Az evőeszközöket balról jobbra (villa, kés, kanál), kívülről befelé haladva helyezzük el.

  • A kés éle a tányér felé fordítva áll.

  • A szilárd ételek a bal, az italok jobb oldalon; a kenyér, saláta balra a villánál,
    az italok pedig jobbra a kés és a villa felett helyezkednek el.

  • A desszertvilla a steakvilla és a tányér között vagy a tányér felett van.

  • A szalvéta a villa alatt, vagy mellette található.

  • Több pohár esetén háromszög formát érdemes felállítani a jobb oldalon.

 

 

Továbbá egyszínű asztalterítő és szalvéta használatát javasoljuk a letisztult megjelenés érdekében. Ügyeljünk rá, hogy ne csak mutatós, praktikus is legyen az asztalnemű összeállítása, a tömött asztal előbb-utóbb borogatáshoz vezet majd.

 

Törekedjünk rá, hogy egységes legyen az étkészletünk. Lehetőleg szimplán fehér tányérokat, fém evőeszközöket és áttetsző poharakat válasszunk, de tartsuk szem előtt, az ünnep valódi értékeit, a szeretteink körében töltött időt.

 

Keresés